Forumlarda "Muhammed" isminin önüne "Hz." sıfatını getirmeyen kişiler, saygısızlıkla addedilmekteler.
Ancak bir sıfat kullanmamak, saygısızlık değildir.
Buna rağmen sıfat kullanmayan kişilere saygız olduğu düşüncesi ile saldırılmakta, hakaret edilmekte. Ve bunu yapan kişiler aslında düşüncesizliklerini ve İslam'ı iyi bilmediklerini göstermektelerdir.
Öncelikle Muhammed kendisinin övülmesini "Hazret" gibi ulu, yüce anlamına gelen sıfatların kullanılmasını istememiştir.
Nasranîlerin Meryem oğlu İsayı övdükleri gibi beni övmeyin. Ben ancak bir kulum. Allahın kulu ve Resulü deyiniz bana yeter. (İmam-ı Buhari)
Ve Muhammed'in çağdaşı kimseler, hitaplarında sıfatlara yer vermemişlerdir.
Bu Muhammeddir. Bu kendisine son derece güvenilen bir zattır. Yani emindir. Onun hakem olmasına hepimiz yürekten razıyız. Hakemliğini kabul ediyoruz. (İmam-ı Suyuti)
Zaten biraz akıl yürütecek olursanız, Allah adı hiçbir sıfat kullanılmadan anılabilmekte ve bu saygısızlık sayılmamaktadır. Benzer olarak, Muhammed adının da sıfatsız olarak anılması saygısızlık değildir.
Bir diğer nokta ise müslüman olmayan kimselerin Muhammed'i yüceltmesini bekleyemezsiniz. Ancak ki adın önüne küçük düşürücü bir sıfat eklerler veya adı kısaltarak söylerlerse hakaret sayabilirsiniz.
Yalın olarak da söylemek, nötr, bilimsel ve tarafsız bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı 1931 basımlı Lise Tarih kitabında görebilirsiniz.
http://www.agnostik.org/resim/lisetarih/90.jpg
Ve son olarak inandığınız dinin bakışına hakim olmanız gerekir. islam şekilciliğe, putlaştırmaya, kalıplaştırmaya karşıdır. Bu nedenle şekilcilikten uzak durmak hakaret etmek değil bilakis makbuldür.
Yani sözün kısası, savunmaya geçmeden önce neyi savunduğunuzun farkında olmanız gerekir.
misss gibi bi yazı
Harikasın kardeşim :)
Bunu aslında bayağı önce tartıştık. Geçen sefer nedense tekrar alevlendi. Hz yüceltme manası taşıyan bir sıfat. Kullanılmaması saygısızlık manasına gelmiyor.
adam haklı beyler
![]()
herkes haklı demiş bense bian hamzanın arkadaşı geldi sandım
Ben de bu konuyla ilgilendim. Hazret kelimesinin zorunluluğu yoktur, o bir sıfattır. Mesela Hz. Aysel de diyebiliriz. Hazret, kelimesinin kullanımı görecelidir, inançlara göre değişir.
hazret Ar. §aøret
a. 1. Yüce kabul edilen kimselerin adlarının başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan: Hazreti Ali. Hazreti Fatma. 2. mec. Adı söylenmeyen bir kimseden söz edilirken kullanılan bir söz: Bilen bilir, kolay okunan yazar değildir, hazret. -R. Erduran. 3. mec. Kullanıldığında bir kişinin küçümsendiğini anlatan bir söz. 4. ünl. Genellikle erkekler arasında senli benli konuşmada kullanılan bir seslenme sözü: Hazret! Şu kitabı uzatır mısın?
Güncel Türkçe Sözlük
Yüreğine sağlık.